Γυαλιά Μυωπίας

Μυωπία αποκαλείται η πάθηση της όρασης κατά την οποία τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται καθαρά αλλά αυτά που βρίσκονται μακρύτερα θολά. Οφείλεται είτε σε αυξημένη καμπυλότητα του κερατοειδούς φακού του ματιού είτε, το συχνότερο, σε αυξημένο μήκος του οφθαλμικού βολβού.  Σαφώς ευθύνεται η κληρονομικότητα, εμπλέκεται όμως και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα μάτια μας. Όσο δηλαδή ένα παιδί χρησιμοποιεί κυρίως την μακρινή του όραση, παίζοντας δηλαδή για πολλές ώρες έξω από το σπίτι, τόσο μικρότερη τάση έχει για να αναπτύσσει μυωπία. 

Ο βασικός τρόπος διορθώσεως της μυωπίας και ο μοναδικός τρόπος για την παιδική ηλικία είναι η χρήση διορθωτικών φακών δηλαδή γυαλιών.  Σε χαμηλούς βαθμούς μυωπίας, τα γυαλιά χρησιμοποιούνται μόνο για δραστηριότητες μακρινής όρασης, όπως στον πίνακα στο σχολείο, στην οδήγηση, στην τηλεόραση  κτλ. Κάτω από την ηλικία των 40-45 ετών συνταγογραφούνται γυαλιά αμιγώς μυωπικά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι μύωπες είτε βγάζουν τα γυαλιά τους για να διαβάσουν είτε χρησιμοποιούν διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά.Μυωπία

Οι φακοί  των γυαλιών μυωπίας είναι αμφίκοιλοι, δηλαδή είναι πιο λεπτοί στο κέντρο. Προκαλούν σμίκρυνση, όταν κοιτάμε τα μάτια κάποιου που φορά γυαλιά μυωπίας αυτά φαίνονται μικρότερα.

Από την εφηβεία και μετά, με πολύ μεγάλη προσοχή, μπορεί να ξεκινήσει η χρήση φακών επαφής για την διόρθωση της μυωπίας και μετά τα 18 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις,  μπορεί να γίνει διορθωτική επέμβαση με laser. 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της Μυωπίας και τις μεθόδους Laser LASIK – LASEK – PRK αλλά και τους ενδοφακούς στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Διαθλαστική χειρουργική & Laser και για την επέμβαση της Μυωπίας εδώ.