Laser Πρεσβυωπίας

Η Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία ξεκινά με τη γέννησή μας. Ενώ το μικρό παιδί μπορεί να δει καθαρά πολύ κοντά όσο και μακριά, όσο μεγαλώνουμε ο εσωτερικός κρυσταλλικός φακός του ματιού γίνεται όλο και πιο άκαμπτος. Είναι πιο άκαμπτος στα 20 παρά στα 10, στα 30 παρά στα 20 κ.οκ. Δεν μπορούμε να εστιάσουμε έτσι πλέον μετά τα 40-45 στην απόσταση που κρατάμε το βιβλίο μας. Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης (δεν θα λέγαμε διόρθωσης) της πρεσβυωπίας ενέχουν κάποιους συμβιβασμούς, δεν υπάρχει ακόμα απόλυτος τρόπος όπως με τη μυωπία. Θα υπάρξει όταν παραχθεί εύκαμπτος («προσαρμοστικός») ενδοφακός που να μιμείται απόλυτα τον φυσικό φακό του ματιού.

Ο εσωτερικό φακός του ματιού, αυτός που βρίσκεται πίσω από την κόρη του ματιού και που παθαίνει καταρράκτη όταν μεγαλώσουμε, είναι αυτός ο οποίος μας βοηθά να δούμε κάτι κοντινό: κάποιοι μύες συσπώνται και ο φακός αυτός γίνεται πιο κυρτός. Με τα χρόνια, ο φακός σκληραίνει, δεν μπορεί να στρογγυλέψει πια και δεν μπορούμε να δούμε κοντά καθαρά χωρίς βοήθεια. Ελαττώνεται δηλαδή η ικανότητα του φακού για "προσαρμογή".

Laser πρεσβυωπίας lasereyes

Πρέπει να γίνει σαφές εδώ ότι οι μύωπες έχουν πρεσβυωπία κανονικότατα όπως όλοι οι άλλοι. Όταν φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής δεν βλέπουν κοντά.

Ενώ στην μυωπία επιλέγουμε ανάμεσα στις τεχνικές που έχουν flap, δηλαδή το LASIK ή το femtosecond all-laser LASIK, και στις επιφανειακές τεχνικές που δεν έχουν καθόλου flap όπως το LASEK και το PRK, στην υπερμετρωπία το LASIK είναι μονόδρομος, επειδή έχει πολύ καλύτερα και προβλέψιμα αποτελέσματα.

Το ύψος της υπερμετρωπίας που μπορούμε να διορθώσουμε δεν εξαρτάται μόνο από το πάχος του κερατοειδούς. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την καμπυλότητα του κερατοειδούς, που αν είναι ήδη αυξημένη (πολύ κυρτός ή steep κερατοειδής) δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια, γιατί εμείς με το λέιζερ θα τον κυρτώσουμε κι άλλο. Πολύ κυρτοί κερατοειδείς μετά από λέιζερ δεν είναι συμβατοί με καλή ποιότητα όρασης, ιδίως την νύχτα.

Πολύ σημαντικό στην διόρθωση της υπερμετρωπίας με λέιζερ (LASIK) είναι να γίνει πλήρης διόρθωση. Το πόση είναι η υπερμετρωπία, ιδίως σε νέες ηλικίες, δεν μπορεί να φανεί παρά μόνο με μέτρηση με σταγόνες κυκλοπληγίας (δυνατές σταγόνες που διαστέλλουν τις κόρες των ματιών). Σε μεγάλες ηλικίες, οι μετρήσεις αυτές δεν διαφέρουν από αυτές στην φυσιολογική κατάσταση των ματιών, κάτω από τα 50-55 όμως είναι πολύ σημαντικό να έχει μετρηθεί πολύ προσεκτικά η υπερμετρωπία, με κυκλοπληγία, και να γίνει πλήρης διόρθωση. Διαφορετικά, εάν απλώς εισαχθούν στο μηχάνημα λέιζερ τα νούμερα που φορά ένας νεαρός υπερμέτρωπας στα γυαλιά του, σε λίγα χρόνια το πολύ θα έχει εκδηλωθεί το υπόλοιπο της υπερμετρωπίας που δεν διορθώθηκε με το λέιζερ. Το σωστό λοιπόν είναι κατά τον προέλεγχο για λέιζερ να δει ο χειρουργός σας εάν μπορεί να διορθωθεί η υπερμετρωπία σας πλήρως, αλλιώς να σας ενημερώσει.

Εάν η καμπυλότητα πριν το λέιζερ και το ύψος της πλήρους υπερμετρωπίας δεν επιτρέπουν πλήρη διόρθωση, καλό είναι να ενημερώνεται ο ασθενής για την άλλη επιλογή, την επέμβαση τύπου καταρράκτη, που σ’αυτήν την περίπτωση λέγεται clear lens extraction. Σε γενικές γραμμές, πάνω από 4-5 το πολύ βαθμοί υπερμετρωπίας είναι καλό να μην διορθώνονται με λέιζερ, αλλά με clear lens extraction,  που θα αφήσει πολύ καλύτερη ποιότητα όρασης μετά. Το μόνο αρνητικό του clear lens extraction, πέρα από το ότι είναι ενδοφθάλμιο χειρουργείο, είναι ότι θα αφήσει μία μεγαλύτερη πρεσβυωπία από αυτήν που υπήρχε – αυτό όμως δεν ισχύει πάνω από τα 50 που ήδη έχει αυξηθεί η πρεσβυωπία.

Διόρθωση με laser ή ενδοφακούς.

Οι λύσεις που αναφέρονται έχουν ως σκοπό να ελαττώσουν την εξάρτησή μας από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Είναι επεμβάσεις περισσότερο λειτουργικές παρά κοσμητικές. Γίνονται είτε στον κερατοειδή πιο συχνά, τα laser, είτε στον εσωτερικό, τον κρυσταλλικό φακό του ματιού. Έχουν εξαιρετική ασφάλεια εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, γι' αυτό και είναι από τις λίγες επεμβάσεις που γίνονται ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Οι επεμβάσεις με laser γίνονται εδώ και 30 χρόνια και έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να δουν χωρίς γυαλιά.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την πάθηση της Πρεσβυωπίας.

Γιατί να διορθώσει κανείς σε εμάς τη Πρεσβυωπία του

Η διαθλαστική χειρουργική από μόνη της ή μαζί με τη χειρουργική κερατοειδούς αποτελεί μία από τις υποειδικότητες της οφθαλμολογίας (όπως η χειρουργική υαλώδους/αμφιβληστροειδούς, η χειρουργική γλαυκώματος, η παιδο-οφθαλμολογία κ.α.).

Στο κέντρο μας, προσφέρουμε:

  • Την ειδική επίσημη εκπαίδευση σε θέματα διαθλαστικής χειρουργικής και κερατοειδούς στις ΗΠΑ (Refractive Surgery & Cornea fellowship).
  • Επίσης, την εκτενή πείρα η οποία έχει συσσωρευτεί στη διαθλαστική χειρουργική μέσω της ενασχόλησής μας με το αντικείμενο στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ελλάδα. Σε εμάς απευθύνονται συνάδελφοι για αντιμετώπιση σπανίων επιπλοκών.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της πάθησης και τις μεθόδους Laser LASIK – LASEK – PRK αλλά και τους ενδοφακούς στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Διαθλαστική χειρουργική & Laser