Πρεσβυωπία

Για τους λόγους που μας αναγκάζουν να φοράμε γυαλιά για μακριά (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) έχουν βρεθεί πολύ προβλέψιμες και αξιόπιστες λύσεις: κυρίως η διόρθωση με laser αλλά και η ένθεση ενδοφακών και άλλες πιο σπάνιες μέθοδοι.

Διαβάστε περισσότερα

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις εικόνες που ξεκινούν από τον αμφιβληστροειδή προς τον εγκέφαλο. Στο γλαύκωμα παρατηρείται απώλεια μέρους των ινών αυτών. 

Διαβάστε περισσότερα

Γυαλιά Μυωπίας

Μυωπία αποκαλείται η πάθηση της όρασης κατά την οποία τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται καθαρά αλλά αυτά που βρίσκονται μακρύτερα θολά.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Υπολογιστή

Ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας από τον εργασιακό χώρο αλλά και το σπίτι είναι το σύνδρομο της κόπωσης των οφθαλμών από τη χρήση υπολογιστών (“computer vision syndrome”, CVS). Στη δουλειά ή στο σπίτι, η παραμονή για πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ενοχλήματα...

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αρχή της άνοιξης δεν συνοδεύεται μόνο από θετικές παραστάσεις για όσους πάσχουν από αλλεργίες, παιδιά και ενήλικες. Στον γενικό πληθυσμό, 5-22% παρουσιάζουν την πιο συχνή μορφή (εννιά στις δέκα) αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, την επονομαζόμενη επιπεφυκίτιδα «εκ χόρτου», εποχιακή ή, καταχρηστικά, εαρινή.

Διαβάστε περισσότερα

Βλεφαρίτιδα

Υπάρχουν τρεις τύποι βλεφαρίτιδας, ανάλογα με το που ακριβώς εντοπίζεται η φλεγμονή στο χείλος του βλεφάρου. Η σμηγματορροϊκή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνοδεύει και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής, με λιπώδες δέρμα και ελαιώδεις εκκρίσεις στις βλεφαρίδες, στο πρόσθιο χείλος του βλεφάρου.

Διαβάστε περισσότερα