Βλεφαρίτιδα

Πολλοί από εμάς έχουν παρατηρήσει ένα από τα ακόλουθα ενοχλήματα:

Βλεφαρίτιδα 1

Εικόνα 1. Διακρίνουμε την ερυθρότητα στο χείλος του βλεφάρου.

Βλεφαρίτιδα 2

Εικόνα 2. Βλέπουμε το έκκριμα – τσίμπλα στις βλεφαρίδες, όπως και τα διεσταλμένα αγγεία στο χείλος του βλεφάρου.

Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με μια πολύ κοινή πάθηση των οφθαλμών, την επονομαζόμενη βλεφαρίτιδα. Με τον όρο αυτό περιγράφεται μία πάθηση των αδένων οι οποίοι βρίσκονται στα βλέφαρα, σε θέση κάθετη στο χείλος των βλεφάρων, οι οποίοι έχουν τον πόρο τους ακριβώς πίσω από την έκφυση των βλεφαρίδων. Οι αδένες αυτοί λέγονται μαϊμπομιανοί αδένες και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της ελαιώδους στοιβάδας των δακρύων.

Χωρίς τη στοιβάδα αυτή, τα δάκρυά μας είναι ασταθή, εξατμίζονται εύκολα και έτσι αισθανόμαστε ξηρότητα. Συχνά ο κύριος δακρυϊκός αδένας υπερπαράγει το υδάτινο συστατικό των δακρύων, αυτό όμως δεν είναι σταθερό πάνω στην επιφάνεια του ματιού από μόνο του. Δηλαδή τα μάτια μας βουρκώνουν αλλά ταυτόχρονα είναι και στεγνά, αφού αυτό το δάκρυ είναι πολύ αραιό και δεν έχει το ελαιώδες συστατικό που δεν το αφήνει να «σπάει» και να εξατμίζεται.

Υπάρχουν τρεις τύποι βλεφαρίτιδας, ανάλογα με το που ακριβώς εντοπίζεται η φλεγμονή στο χείλος του βλεφάρου.

ΜΕ ΤΙ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας, από τα πιο απλά και εύκολα μέχρι τα περισσότερο παρεμβατικά και φαρμακευτικά είναι τα εξής:

Η ανακούφιση από τις καθημερινές ενοχλήσεις που προξενεί η βλεφαρίτιδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εφικτή, εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του οφθαλμιάτρου μας. Το πιο απλό μέτρο που μπορούμε εμείς να πάρουμε είναι οι ζεστές κομπρέσσες, και αυτές είναι που θα ελαττώσουν την ανάγκη μας για φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να εκριζώσουμε την πάθηση αυτή.