LASIK vs PRK - Δεκέμβριος 2010

Οι επεμβάσεις μυωπίας υποκαθιστούν τα γυαλιά μας. Αυτό το κάνουν αλλάζοντας τον κύριο φυσικό ‘βιολογικό’ μας φακό, που αποτελεί το μπροστινό τοίχωμα του ματιού και λέγεται κερατοειδής.

LASER ΜΥΩΠΙΑΣ – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ - ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ LASIK ΑΠΟ ΤΟ PRK ΚΑΙ ΤΟ LASEK

Οι επεμβάσεις μυωπίας υποκαθιστούν τα γυαλιά μας. Αυτό το κάνουν αλλάζοντας τον κύριο φυσικό ‘βιολογικό’ μας φακό, που αποτελεί το μπροστινό τοίχωμα του ματιού και λέγεται κερατοειδής.

Για να κάνουμε μία ιστορική αναδρομή, η ιδέα της σμίλευσης του κερατοειδούς είναι παλιά. Τα μέσα τα οποία διαθέταμε και η ακρίβεια με την οποία αυτή η σμίλευση μπορεί να γίνει είναι που εξελίχθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Ξεκινήσαμε πριν από μισό αιώνα με την αφαίρεση ενός τμήματος του κερατοειδούς και μετά με την σμίλευσή του με μηχανικά μέσα. Τη δεκαετία του ‘80 πρωτοαναπτύχθηκε το excimer laser και η μέθοδος PRK στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Κατ’ αυτήν, η «επιδερμίδα» του κερατοειδούς, το επιθήλιο, αφαιρείτο και η σμίλευση με το laser γινόταν επιφανειακά στον υποκείμενο κερατοειδή. Στο τέλος ετοποθετείτο ένας φακός επαφής σαν «επίδεσμος», επειδή όμως τα νεύρα του κερατοειδούς ήταν εκτεθειμένα κάτω από το φακό, αυτό προκαλούσε κάποιο πόνο. Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής συνεχίζεται και σήμερα.

lasik2 lasik1

 

Το PRK χρησιμοποιείται ακόμα με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα μόνα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου ήταν, περιληπτικά:

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που ώθησαν στην ανάπτυξη μίας άλλης τεχνικής, κατά την οποία με μία συσκευή που ονομάζεται «κερατόμος» σχηματιζόταν ένας παχύτερος φλοιός πιο βαθιά στον κερατοειδή. Μία τροποποίηση αυτής της τεχνικής πρωτοεφαρμόσθηκε το 1991 στην Κρήτη υπό τον κ. Παλλήκαρη με την ονομασία “LASIK” και απογειώθηκε και εξελίχθηκε μετά το 1994, όταν και εγκρίθηκε για ευρεία χρήση στις ΗΠΑ από τον FDA. Με το LASIK, το μάτι δεν πονάει και βλέπει καθαρά μέσα σε λίγες ώρες. Το laser αυτό καθ’αυτό δεν διαφέρει σε τίποτα μεταξύ LASIK/LASEK/PRK, το μόνο που διαφέρει είναι το πώς προετοιμάζεται ο κερατοειδής για να το δεχθεί. Τεχνολογίες στη σμίλευση όπως το wavefront που βοηθά στη νυχτερινή όραση εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις τεχνικές.

Σύντομα το ενδιαφέρον για τις τεχνικές επιφανειακής «σμίλευσης» του κερατοειδούς αναζωπυρώθηκε. Αιτία ήταν συνήθως η ύπαρξη κάποιας αντένδειξης για την εφαρμογή του LASIK με την τομή, όπως:

Πέρα όμως από τις αντενδείξεις του LASIK, κερδίζει έδαφος και η πεποίθηση ότι και τα αποτελέσματα ίσως είναι καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις όταν χρησιμοποιηθούν οι άλλες τεχνικές.

Lasik-vs-PRK-Weekend-XpresssmΠροκειμένου να ελαττωθεί ο μετεγχειρητικός πόνος που ακολουθούσε το PRK αναζητήθηκαν τρόποι για να μην αφαιρείται αλλά να διατηρείται η «επιδερμίδα» του κερατοειδούς, και έτσι εξελίχθηκαν το LASEK και το epi-LASIK που εγκαταλείπεται. Στην πρώτη τεχνική γίνεται χρήση ενός διαλύματος αλκοόλης που «μαλακώνει» το επιθήλιο και με προσεκτικούς χειρισμούς αυτό διαχωρίζεται και διατηρείται σε ένα κομμάτι. Στη δεύτερη, τη δουλειά αυτή κάνει μία μηχανική συσκευή που μοιάζει με εκείνη του LASIK αλλά δεν είναι τόσο κοφτερή. Στο τέλος το επιθήλιο επανατοθετείται και από πάνω εφαρμόζεται ένας προσωρινός φακός επαφής. Ανάλογα με την τεχνική την εξοικείωση και τα αποτελέσματα του καθενός, το LASEK που είναι πιο τεχνικά απαιτητικό, στη δική μας εμπειρία, προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στον ασθενή την πρώτη μέρα σε σχέση με το PRK και αυτή είναι η μοναδική διαφορά τους.

Για λόγους ενός ιδιότυπου marketing παρουσιάζεται ενίοτε το LASIK ως η «καινούργια» επέμβαση σε σχέση με την «παλιά», το PRK και τώρα το femtosecond-LASIK ως η επανάσταση σε σχέση με το συμβατικό LASIK. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το LASIK προσφέρει πολύ ταχύτερη αποκατάσταση και σταθεροποίηση της όρασης και είναι πιο άνετο τις πρώτες ώρες. Αυτό του δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα ως προς τη θελκτικότητα, την ικανοποίηση του ασθενούς και την πιθανότητα να συστήσει την επέμβαση σε γνωστούς του.

Εν ολίγοις, οι επιλογές σας ενδέχεται να είναι περισσότερες από μία. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας και θα σας εξηγήσει εμπεριστατωμένα ποια είναι η καλύτερη για σας και γιατί.

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε το δημοσίευμα Lasik vs PRK

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε το δημοσίευμα Καταρράκτης

Χάρης Μπριλάκης, MD, MPH
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικός για Καταρράκτη,
Κερατοειδή & Laser Μυωπίας
Amer. Board of Ophthalmology
Επ. Διευθυντής Κλινικής Ultralase,
Newcastle
Οφθαλμολογικό Κέντρο Cosmos
www.lasereyes.gr
Αθήνα - 2106913800